Satul Pietrosu face parte din comuna Tătăruşi care este menţionată prima oară în documentele istorice încă din secolul al XIV-lea. Mihai Costachescu menţionează că în Uricele din anii 1398 şi 1404, satul Tătăruşi este menţionat cu expresia “cel mai sus de satul Bodina (Bodeşti)”. Satul Bodeşti cum este numit şi într-un Uric din anul 1472, a fost un cătun ce aparţinea satului Heci. Satul cu timpul a dispărut, fiind distrus de turci, care urmăreau pe poloni în anul 1698, pe vremea domniei lui Dimitrie Cantemir.
Locuitorii satului reîntorşi nu s-au mai aşezat aici, ci mai la nord, lângă pădurea numită astăzi Pripon, pe râul Călugăra, adică unde se află astăzi satul Tătăruşi. Într-un document al Mitropolitului Dosoftei din anul 1677, aflăm că numele satului Tătărşi î-l ia din faptul că satul a fost înfiinţat de o colonie tătari. Cu timpul au mai venit `n acest sat locuitorii din Maramureş şi de pe Someş . Dovadă sunt numele de familii cum ar fi: Ungureanu, Gordân, Gabor, Albu etc. Datorită acestui amestec de populaţie locuitorii satului Tătăruşi au un dialect deosebit de cel moldovenesc.
Moşia pe care este aşezat satul a fost dăruită de către Alexandru Voievod apoi de Ştefan cel Mare şI Sfânt Mănăstirii “Sfântul Nicolae” din Poiana care ulterior s-a numit Probota.
În jurul anului 1800, o parte din moşia Tătăruşi aparţinea boierului Vasile Vasilovici Coroi. Pentru ai avea pe oameni la munca pe moşia sa şi pentru ca oamenii să aibă un lăcaşde închinare se spune că s-a făcut o întelegere între oameni şi boier în sensul că oamenii să muncească un anumit număr de zile pe an, iar boierul să le ridice o biserică. Aşa se spune că a luat fiinţa actuala Biserică cu hramul “SFÂNTUL VASILE”
Din inscriptia pe pisanie care este aşezată la intrarea in Pronaos, aflăm următoarele: “Cu mila lui Dumnezeu, acest Sfânt lăcaş, ce se prăzniasce hramul Sf. Marelui Vasile făcută prin râvna Dl. Vasile Vasilovici Coroiu ctitor iar anul zidirii 1821”
Biserica este construită din piatra şi cărămidă, acoperită ân prezent cu tablă zincată iar boltile din lemn tencuit. Planul arhitectural al bisericii este în forma de cruce şi aparţine stilului Moldovenesc, având turnul-clopotniţă aşezat la intrare în Biserică.
Biserica are o lungime de 17 m laţime de 6,71 m iar înaltimea pereţilor este de 6 m. De asemenea există şi un cafas la intrare în Pronaos. Biserica are pictură murală executată în ulei de către pictorul Ion Doroftei din Fălticeni, în stil realist în anul 1935. Catapeteasma este lucrată simplu vopsită şi suflată cu bronz.
Icoanele sunt repictate de pictorul Gheorghe Călinescu în anul 1932. Pictura icoanelor este în ulei în stil realist. în anul 1932, sub păstorirea Preotului Grigore Constantinescu s-a renovat turnul Bisericii şi s-a construit un mic pridvor din piatră cu dimensiunile 3,90/3,60 m . Biserica mai posedă 2 obiecte confecţionate din argint cum ar fi două candele care în prezent sunt la sediul Protopopiatului Paşcani.
În anul 1951 Biserica a fost restaurată deoarece a suferit stricăciuni în urma războiului din anul 1944, iar în anul 1960 s-a înlocuit dranţa de pe acoperiş cu tablă zincată. În anii 1970-1980 s-au schimbat strănile vechi cu străni noi sculptate din ştejar, Biserica fiind podită din nou în timpul păstoririi Preotului Aniţa Gheorghe.
În timpul păstoririi Preotului Pavel Ciprian Gheorghe( 2001-2012) s-a construit Casa Socială . S-a împrejumuit cu garduri noi arealul Bisericii. Tot în această perioadă s-a înfrumuseţat Biserica prin împodobirea cu noi Sf. Icoane în stil neobizantin înlocuindu-se şI Sf. Evanghelie veche cu una nouă. Prapurii vechi au fost înlocuite, Sf.Vase noi, veşminte noi, acoperaminte noi, covoare noi. S-a vopsit din nou acoperşul Bisericii. Din anul 2007 s-a refăcut pridvorul Bisericii prin împodobirea cu pictură neobizantină şI s-a contruit un nou gard la Cimitir. S-a dotat cu ajutorul primăriei TătăruşI o centrală cu lemne ce deserveşte Biserica şI Casa Socială. Din 2008 s-a început construcţia noii Case parohiale cu mansardă şI s-a construit o nouă troiţă în sat. S-a refacut monumentele eroilor si al preoţilor slijitori trecuţI la Domnul. În anul 2011s-au schimbat toată tâmplăria Bisericii cu una nouă. S-au plantat o alee cu trandafiri pentru înfrumuseţare. În 2012 s-au refăcut trotuarele interioare, s-a schimbat poarta cu una metallcă şI cu ajutorul Primăriei Tătăruşi s-au pavat aleile din Cimitirul Sf.Vasile, fiind dotate şI cu bănci s-au plantat peste 100 de pomifructiferi.